main logo

Вибираємо міжкімнатні двері: 5 відмінностей між шпоном і екошпон

Дерев'яні полотна коштують недешево, тому дуже часто в якості альтернативного варіанту для квартир і офісів купують більш доступні за ціною шпоновані моделі. Що таке натуральний шпон і екошпон? Чи сильно вони відрізняються, і якого варіанту краще віддати перевагу?

Ми підготували для вас порівняння обох матеріалів по 5 ключових параметрах: технологія виробництва, фактура, вологостійкість, особливості догляду, стійкість до механічного впливу. Давайте розбиратися.

Межкомнатные двери

Технологія

Шпон виготовляють, зрізуючи тонкий шар в 0,1-1 мм з деревних колод. А ось для виробництва його близького «родича» використовується подрібнена до окремих волокон деревна стружка, змішана з хімічним клейовим розчином. Перший варіант більш екологічний, другий - більш стійкий до негативного впливу факторів навколишнього середовища.

Незважаючи на різницю в технологічних підходах, обидва покриття є безпечними для здоров'я. Якщо для вас важливий питання екологічності, то для дитячої кімнати, наприклад, краще вибрати міжкімнатні двері в Києві недорого з екологічно чистої сировини, а для ванною - вологостійку синтетику.

Фактура

Обидва покриття відрізняються гарним деревним кольором, візерунком і фактурою. При цьому шпон має більш різноманітний і наближений до природного малюнок, тому цінується вище. А ось якщо перед вами стоїть завдання знайти однотипні двері для коридору зі схожим відтінком, зверніть увагу на вироби з екошпон, їх можна фарбувати.

Вологостійкість

Як відомо, деревина погано переносить підвищену вологість. В таких умовах тонкий натуральний листовий матеріал «йде хвилями», цвіте, розшаровується і здувається.

  • Полотна з деревним покриттям не варто ставити у ванну або приміщення, де постійно зберігається високий рівень вологості, наприклад, в квартиру, всі вікна якої виходять на північ.
  • Якщо ви все ж хочете встановити такий варіант в кімнату з підвищеною вологістю, відразу після покупки покрийте його спеціальним лаком для яхт. Цей концентрат захистить тонкий шар деревини від вологи.
  • Моделі з екошпон не бояться вологи і не мають часу, в які могли б проникнути спори грибків, тому вони не псуються і не цвітуть.


Особливості догляду

В процесі виробництва шпон обох типів покривають спеціальним складом, який формує захисний шар, що перешкоджає забрудненню. Незважаючи на всю практичність і довговічність, на ньому швидко з'являються плями, тому потрібно якомога рідше торкатися до поверхні дверного блоку. Ековерсіі можна мити із застосуванням миючих речовин, а ось натуральні - тільки протирати вологою ганчіркою.

Межкомнатные двери под заказ

Стійкість до механічних впливів

Екошпон більшою мірою схильний до механічного впливу. У той же час у разі пошкодження натуральний шпон можна відновити, а ось екошпон практично не піддається ремонту.

Якщо ви хочете купити довговічне полотно, зверніть увагу на шпоновані версії, а якщо ключовий критерій для вас - вартість, сміливо вибирайте конструкцію з синтетичним покриттям.

Зважилися замінити старі міжкімнатні двері? Купити якісні шпоновані полотна з наповненням з соснового бруса можна безпосередньо у виробника - в компанії «Armada». Вони забезпечують хорошу звуко- і теплоізоляцію, а також відрізняються тривалим терміном експлуатації.