main logo

Стандартні розміри міжкімнатних дверей

Запорука успішного підбору дверей в квартиру або будинок - грамотно визначити їх розміри, щоб двері точно увійшли до відповідного отвір. В іншому випадку неминуче виникнуть складнощі при монтажі, а при надмірному дисбалансі між розмірами їх розмірами - потрібно замовлення нестандартної конструкції. А на нетипові двері міжкімнатні ціна відразу зростає на 30-50%.

Стандартные размеры межкомнатных дверей

Які є стандартні розміри міжкімнатних дверей?

Міжкімнатні отвори при будівництві будинків, в тому числі і новобудов, найчастіше відповідають чинним в Україні ДСТУ (6629-88) або СНІПАМ. Під ці стандарти підганяють розміри своєї продукції по ширині і висоті практично всі українські заводи. Інша ситуація з невеликими майстернями, де елементарно не вистачає фізичних потужностей для серійного виготовлення, і габарити продукції можуть суттєво відрізнятися.

Для кожного типу приміщень в квартирі є свій стандарт ширини одностулкових дверей по полотну:

  • для житлових приміщень - 800 мм;
  • для кухонь - 700 мм;
  • для ванни і вбиральні - 600 мм.

Для квартир з двома і великою кількістю кімнат характерна ситуація, коли двері міжкімнатні в вітальню набагато ширший від інших. В цьому випадку монтується двостулкова модель. Вона набагато практичніше з точки зору зручності проходу, через неї легко можна внести навіть велику меблі. До таких дверей застосовуються вже інші стандарти. Сукупна ширина полотен тут становить:

  • 1200 мм (600 + 600 мм);
  • 1400 мм (600 + 800 мм);
  • 1500 мм (600 + 900 мм).

Що стосується висоти, то для полотен шириною до 600 мм вона становить 1900 мм, а для більш широких - 2000 мм.

Стандартні розміри міжкімнатних дверей разом з коробкою

Незважаючи на те, що часто вказується саме ширина полотна або полотен, не менш важливими є розміри конструкції разом з коробкою. Саме від цих даних зазвичай доводиться відштовхуватися при виборі дверей під конкретний дверний отвір.

Стандартные размеры межкомнатных дверей - Армада

Ширина коробки, як правило, становить близько 3 см. Сукупна ширина збірки виходить на 6-7 см більше розміру дверного полотна. Тобто для полотна шириною 800 мм загальний розмір з коробом складе 860-870 мм.

З висотою трохи складніше. Вона додатково залежить від того, вирішили ви міжкімнатні двері замовити з порогом або без нього. Стандартна збірка при висоті полотна 2000 мм складе для варіанту з порогом 2060-2070 мм, без порога - 2030-2040 мм.

Які повинні бути отвори під міжкімнатні двері

Параметри міжкімнатних отворів також стандартизовані і визначаються тим, якої ширини і висоти спочатку під них передбачені дверні збірки. В ідеальному випадку дистанція між стіною і рамою повинна знаходитися в межах 10-15 мм. В цьому випадку виникає при установці зазор без проблем задувається піною і закривається спеціальними лиштвами.

Стандартизованої вважається висота отвору 2070 мм і ширина в залежності від типу приміщення для:

  • кімнат - 880-890 мм;
  • кухонь - 780-790 мм;
  • ванн і туалетів - 680-690 мм.

Досить поширені випадки, коли зазори замість 10-15 мм досягають 20-30 мм. У таких випадках стіни нарощуються за допомогою гіпсокартону. Якщо розрив ще більше, є висока ймовірність, що доведеться або замовляти двері нестандартного розміру, або перебудовувати стіну.

І окремо варто розглянути випадки, коли стандартні розміри міжкімнатних дверей в квартирі, в цілому, підходять, але коробка виявляється ширше або вже самої стіни. У першому випадку рама обрізається і підганяється, а в другому - нарощується за допомогою доборов.

Поставтеся до визначення розмірів майбутньої конструкції з максимальною ретельністю. В результаті це дозволить уникнути багатьох складнощів на етапі установки.